Главная / Полезные статьи / «Фісташковий бум» серед українських фермерів

«Фісташковий бум» серед українських фермерів


Фісташки - ексклюзивні плоди горішків, які неможливо розлюбити після того як одного разу їх спробував. Фісташки відомі людству з давніх незапам'ятних часів. Археологи довели за допомогою розкопок, що на території нинішньої Йорданії вони були випробувані людиною в 7 столітті до н.е.! Жителі Персії вважали фісташкове деревце символом престижу і багатства. У Таджикистані фісташки донині називають деревом життя, а ті, хто харчується його плодами - забезпечено довголіття. На сьогоднішній день фісташкове дерево зустрічається на просторах США, Ірану, Греції, Іспанії, Африки, Австралії, Туреччини. До слова, Туреччина є лідером з експорту фісташок в половину країн світу.



Фісташки і кулінарія

 

Ні для кого не секрет, що в світі існує неосяжне кількість кулінарних шедеврів, де без фісташок не обійтися. Їх можна зустріти в приготуванні різних страв, в тому числі, і в якості приправи. Також фісташки додають в морозиво, цукерки, торти та інші кондитерські «смакоту». Навіть в підсушеному або свіжому вигляді вони будуть чудовою закускою і просто смачним десертом. Але в нашій статті мова піде про те, що фісташка культура не обійшла стороною і простори України.

 

Аграріям радимо цей трактор для робіт https://motokosmos.com.ua/t18s


За останні 6-7 років українські фермери почали вирощувати одні з найдорожчих видів горішків - фісташки. Вони почали користуватися популярністю в Україні, тому що окремі їх види морозостійкі і можуть витримувати температуру до - 30. Одне дерево може принести до 25 кілограм горішків. В даний час кілограм фісташок продається по 400-500 гривень. Якщо помножити 25 на 500, отримуємо суму що дорівнює 12 500 грн. А якщо у Вас буде таких дерев 10, 20, 30? На 1 Га землі може розміститися до 250 дерев! Вселяє і приємна цифра для будь-якого аграрія! 2017-2018 рік вважається справжнісіньким фісташкові «бумом» серед українських фермерів.


Тільки слід врахувати, що вирощування фісташок - праця непростий. Їх плоди дозрівають на 7-8 рік після обробки землі агротехнікою та посадки насіння. Доглядати за ними неважко, добре приживаються на українських землях. Фісташки будуть завжди в попиті в усьому світі. Адже, розлюбити ексклюзивний смак фісташок неможливо.

 

Експерти в галузі сільського господарства припускають, що Україна має всі шанси стати постачальником фісташок в Європу, адже українські землі мають всі необхідні умови, а агротехніку і трактори. Уже зараз фісташки вирощуються фермерами в Львівській, Хмельницькій та Волинській областях.


У країнах Європейського Союзу фісташки називають «зеленим золотом» через їх лікувальних властивостей: вони руйнують "поганий" холестерин, який викликає серцеві напади та інсульти. Експерименти показали, що цей вид горіхів знижує концентрацію ліпідів і ліпопротеїнів, які є факторами ризику серцевих захворювань.








Зарегистрироваться