Главная / Общество / Шенгенська мультивіза: особливості оформлення і користування

Шенгенська мультивіза: особливості оформлення і користування


Кожний мандрівник мріє мати Шенгенську багаторазову візу (мультивізу). Вона являє собою документ або штамп у паспорті, який дає право на багаторазовий в’їзд і перебування в країнах Шенгенської угоди. В основному її виробляють представники бізнесу для налагодження стосунків з іноземними партнерами та пошуку нових клієнтів. Також Шенгенська мультивіза відкривається громадянам, які часто вирушають за кордон у відрядження.

Як оформити Шенгенську мультивізу?
Відкрити багаторазову Шенгенську візу можна самостійно або звернутися у візовий центр. У будь-якому випадку для отримання такого дозволу необхідно підготувати наступні документи:
1. Дійсний закордонний паспорт.
2. Дві кольорові фотографії.
3. Оригінал і копії паспорта громадянина України.
Інколи в консульствах можуть вимагати додаткові документи для підтвердження платоспроможності та професійних даних. Тому ще до оформлення візи рекомендується уточнити увесь перелік необхідних документів.
Правила відкриття мультивізи у всіх консульствах одинакові, незалежно від того, для якої країни вона оформляється.

Умови мультивізи
Мультивіза дозволяє здійснювати необмежену кількість поїздок за певний період часу в країну, яка її видала. Одержувач візи може сам вибирати потрібну кількість днів для можливого в’їзду. Згідно законам Шенгенського простору, такий термін може складати від 30 до 360 днів. При цьому термін перебування у країні визначається від 15 до 180 днів. Тобто після завершення дозволеного періоду власник мультивізи не має права перебувати в країні. Варто зауважити, що у паспорті вказується термін перебування лише за півроку.
Людина має право використовувати всі дозволені дні перебування сумарно протягом шести місяців, при цьому першим днем вважається дата першої поїздки, а не дата видачі візи.
Візовими правилами забороняється знаходиться в Шенгені довше 90 днів за одну поїздку. Тобто мультивіза не має обмежень щодо кількості візитів в країну, але вимагає дотримання усіх термінів. Наприклад, якщо мета власника багаторазової візи – короткотривала робота в Бельгії, але працівник не встиг виконати завдання, він змушений виїхати з Шенгену, інакше його віза буде анульована. В таких випадках людина повинна дочекатися нового шестимісячного періоду.

Правила в’їзду в країни Шенгенської зони
Шенгенська мультивіза дає можливість відвідувати всі країни-учасниці Шенгенської угоди. Але існують певні обмеження, яких обов’язково слід дотримуватися кожному власнику такої візи.
1. Перша поїздка повинна відбуватися в ту країну, яка видала візу.
2. Тривалість знаходження в країні, яка видала візу, повинна бути більшою, ніж сумарна кількість днів перебування у інших країнах Шенгену.

Які країни входять в Шенгенську зону?
Угоду про Шенгенську зону підписано з 30 державами, але фактично вона діє у 26 країнах: Австрії, Данії, Бельгії, Франції, Фінляндії, Німеччині, Італії, Іспанії, Ліхтенштейні, Греції, Люксембурзі, Португалії, Ісландії, Норвегії, Польщі, Литві, Латвії, Нідерландах, Іспанії, Естонії, Швеції, Словаччині, Швейцарії, Чехії, Угорщині і Словенії. Громадяни цих країн можуть вільно пересуватися зоною Шенгену без паспортного контролю на кордонах.
Однак є чимало держав, які не підписали угоду, але їхні громадяни можуть в’їжджати в Шенгенську зону без візи. В цей список входять не лише європейські країни. Шенгенська зона відкрита для Канади, Японії, Мексики, Малайзії, Сінгапура, Нової Зеландії, Чилі, Ізраїлю і багато інших держав. Така політика європейських країн створює сприятливі умови для залучення кращих спеціалістів з усього світу.
На жаль, Україна не входить до Шенгену, тому нашим громадянам залишається низько кваліфікована робота в Ізраїлі, Польщі, Португалії, Чехії та інших країнах, в яких спостерігається відтік кадрів у високооплачувані країни Шенгенської зони.

Посилення візового режиму для українців
Нещодавно МЗС України офіційно повідомило, що 16 країн-учасниць Шенгенської зони суттєво знизили кількість мультивіз для українців і посилили вимоги до документів. Швейцарія, Іспанія і Фінляндія цього року видають втричі менше віз. А з тих українців, для яких передбачалася нетривала робота в Швеції, Греції та Португалії, зможе поїхати лише половина.








Зарегистрироваться