Главная / Политика / Як у Кам’янці мера «прокатали»

Як у Кам’янці мера «прокатали»


Кам’янець-Подільська міська територіальна виборча комісія відмовила нині діючому меру Анатолію Нестеруку у праві балотуватися на посаду міського голови. Такого цинізму місто ще не бачило.
Те, що сьогодні відбувається навколо міського голови Кам’янця-Подільського інакше як «беспрєдєлом» назвати не можна. Територіальна виборча комісія цинічно відмовила Анатолію Нестеруку в реєстрації кандидатом на посаду міського голови. Сам Анатолій Макарович, якого вважали лідером передвиборчих перегонів продовжує перебувати в хмельницькому СІЗО. До того ж міський голова потребує стаціонарного лікування.

Після того, як міська територіальна виборча комісія, яку очолює член Партії регіонів Тетяна Остафійчук відмовила Анатолію Макаровичу у праві позмагатися за крісло мера міста, розвіялись усі сумніви щодо брутальної підстави добродія Нестерука і справжніх причин його затримання напередодні виборів. Стотисячному місту та й країні в цілому було наочно продемонстровано, як слід позбавлятися неугодних керманичів.

Нагадуємо, що 20 вересня представники СБУ нагрянули в кабінет керуючого виконкому Кам’янець-Подільської міськради Миколи Нечая. Останнього було звинувачено в отриманні останньої частини хабара у розмір 60 тис. грн. (усього винагорода за нібито сприяння у виділенні землі та подальшого зменшення орендної плати за інформацією прес-служби СБУ складала 300 тис. грн.). В той же день міський голова Анатолій Нестерук потрапив у блок інтенсивної терапії міського кардіологічного відділення. Невдовзі у лікарні Опинився і Микола Нечай. 23 вересня після рішення міськрайонного суду керманичів міста було переведено в хмельницьке СІЗО.
У місті відразу розпочались масові протести кам’янчан проти затримання керівників міста. Майже щодня відбувають багаточисельні мітинги на яких люди вимагають звільнення міського голови. «Ми хочемо бачити міським головою Анатолія Нестерука!» - скандують прихильники Анатолія Макаровича. Перекривання міжнародної траси та мосту, марші протесту громадськості, тисячі підписів жителів міста під зверненнями до Президента, Генерального прокурора тощо, підтримка Анатолія Нестерука міською, обласною радами та керівниками області (принаймні на словах) ніяким чином не вплинули на ситуацію. Судді Хмельницького апеляційного суду не змінили щодо затриманих запобіжний захід утримання на підписку про невиїзд.

«Шановні, дорогі мені кам’янчани! Я звертаюся до Вас, перебуваючи в Хмельницькому слідчому ізоляторі під арештом, обвинувачений в діях, яких я не скоював, тому маю змогу з Вами спілкуватися лише через засоби масової інформації. Висловлю щиру подяку Вам за віру в мене, в мою, чесність і порядність, за підтримку мене і моєї родини в край важкий період мого життя. Як міський голова відверто і чесно заявляю, що ніколи «хабарником» не був, служив і надалі буду служити громаді нашого міста. Кам’янчани мене знають і вірять мені, я в цьому переконаний. Це дає мені сили і моральну підтримку, перебуваючи в СІЗО.
Я на собі переконався, якщо є замовлення, то людину порядну, чесну дуже легко зробити злочинцем.

Прокуратурою Хмельницької області винесено постанову про порушення кримінальної справи за заявами підприємців Геселева Євгена Олександровича та Костинського Валентина В’ячеславовича, при тому звинувативши мене у вимаганні коштів у сумі300 тис гривень у даних підприємців, а також в отримані хабара мною в листопаді 2009 року у сумі 50 тис. грн., та про вимогу мною чергового хабара у вересні 2010 року в сумі 60 тис. грн., є не що іншим як вигадкою та повним абсурдом. По фактах звинувачень інформую кам’янчан про наступне.

На підставі рішення сесії міської ради в 2005 році земельна ділянка площею 1,5 га була виділена підприємцю Миронюку Віктору Івановичу, за адресою вул. Жукова та пр. Чапаєва для будівництва СТО, автостоянки, авто мийки. В жовтні 2009 року підприємець Геселев, який є зятем підприємця Миронюка В.І. (наскільки мені відомо) і діяв за його довіреністю, звернувся до міської ради з проханням змінити цільове призначення земельної ділянки і надати дозвіл на будівництво гаражів.

Земельна комісія, яка складається з депутатів міської ради, виїжджала на місце  і внесла пропозицію сесії міської ради про зміну цільового призначення земельної ділянки при умові, якщо підприємці Геселев Е.О. та Костинський В.В. перерахують для вирішення загальноміських проблем і комунальним підприємствам міста 300 тис. гривень. Підприємці погодилися, а сесія міської ради прийняла позитивне рішення, про що свідчить аудіо запис ведення сесії, тобто міський голова одноосібно чи сам особисто рішень про виділення земельних ділянок, зміни їх цільового призначення або використання, встановлення ставок орендної плати не може приймати і не приймав.

Рішення сесії не було опротестовано прокуратурою міста, підприємці не зверталися до суду про те, що воно є незаконним
Про подальші події, які відбувалися 20 вересня 2010 року всім в місті відомі. Я вважаю, що це політичне замовлення проти мене, як міського голови, проти всього того, що зроблено мною і моєю командою за останні два роки і проти всієї громади міста. А основне, щоб не допустити мене до виборів, які відбудуться 31 жовтня цього року.

Центральні телеканали дуже скоро передали цю важливу подію і заклеймили мене як «хабарника».

Ще раз заявляю, я ніколи хабарником не був і не буду. Моє чесне ім’я, моя репутація для мене дуже важливі. Я завжди був з кам’янчанами і надалі прикладатиму всі зусилля для розвитку нашого міста, служіння громаді міста.
28 вересня 2010 року відбулося засідання Хмельницького апеляційного суду, на яке мене навіть не запросили. Я хотів довести суду, що я не винен, але чиновники, які ведуть досудове слідство, мабуть, побоялися, що кам’янчани, які прибули під стіни апеляційного суду, підтвердять мені свою моральну підтримку і захистять мою честь і гідність. Суд продовжив термін мого перебування в СІЗО.
Я себе винним не рахую в прийняв рішення балотуватися на посаду міського голови, а партія промисловців і підприємців на своїй конференції висунула мою кандидатуру на посаду міського голови.

Мною і моєю командою підготовлена конкретна програма розвитку нашого міста на наступні п’ять років. Я надіюся на Вашу підтримку, шановні кам’янчани! Я вірю Вам і впевнений, що Ви вірите мені», - зазначає у своєму зверненні до кам’янчан Анатолій Нестерук.

У жителів міста залишалась надія, що Анатолій Макарович все ж таки буде балотуватися на посаду міського голови. Виявилось, що вона була марною. Власне, це було зрозуміло із самого початку.

Першого жовтня відбувається конференція Кам’янець-Подільського міського осередку Партії промисловців і підприємців України (ПППУ). Присутні одноголосно проголосували за висунення Анатолія Нестерука кандидатом на посаду міського голови. Також було обрано кандидатів у депутати міської ради. Міська територіальна виборча комісія робить удар у відповідь – відмовляє ПППУ у реєстрації кандидатів. Зазначена ТВК визнає збори не легітимними, бо вони проводилися за іншою адресою ніж та, що була вказана у повідомленні. У то же час керівництво ТВК було попереджено про зміну адреси, а на зборах були присутні Тетяна Остафійчук, її заступник Лариса Ткачук та ще один член ТВК.

«Вважаю дії членів ТВК незаконними та упередженими. Нас позбавляють конституційного права бути обраними та обиратися. Дії комісії розцінюємо як змову», - зазначав начальник штабу обласної організації ПППУ Михайло Стадник. «В нас аудіо запис, де чітко зазначається: «Ми би Вас зареєстрували, якби не йшов на вибори Нестерук», - повідомив на прес-конференції організованій 6 жовтня обласним осередком ПППУ відомий громадський діяч Кам’янець-Подільського Василь Товкайло.

Документи щодо Анатолія Нестерука ТВК теж приймати відмовляється. Анатолій Макарович мав намір зареєструватися кандидатом на посаду міського голови через свою довірену особу – дружину. Зоя Нестерук мала відповідне нотаріально засвідчене доручення уповноваженої особи, оригінал паспорта та довідку із СІЗО. На вимогу адвокатів Анатолія Нестерука ТВК відряджає двох свої членів до Хмельницького СІЗО щоб вони особисто взяли заяву в міського голови. Неважко здогадатися, що незважаючи на дозвіл прокуратури начальника СІЗО, чисто випадково, не виявляється на робочому місці. До кінця робочого дні він так і не з’являється. Ще один момент вартий уваги – одразу після від’їзду у СІЗО ТВК приймає рішення про визнання зборів нелегітимними. Тоді нащо було грати цю комедію з поїздкою, якщо і так було відомо яке буде рішення.

Тетяна Остафійчук, голова міської виборчої комісії:
- Статтею 39 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» передбачено, що документи подаються самим кандидатом особисто. Ми ж знаємо, що ухвалою Кам’янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області відносно Анатолія Нестерука обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Враховуючи цю обставину та вимоги учасників мітингів, міська виборча комісія звернулась з відповідним листом за роз’ясненням до Голови Центральної виборчої комісії Володимира Шаповала.

У цьому листі ми просимо роз’яснити три запитання:
1) Чи повинна Кам’янець-Подільська міська виборча комісія прийняти документи у передбачені статтею 39 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», якщо документи подані не особою, яка балотується на посаду Кам’янець-Подільського міського голови, а його представником за нотаріально посвідченим дорученням?
2) Чи повинна Кам’янець-Подільська міська виборча комісія зареєструвати кандидата на посаду міського голови за умови подання вище вказаних документів не особою, яка балотується на посаду Кам’янець-Подільського міського голови, а його представником за нотаріально посвідченим дорученням?
3) Чи в праві Кам’янець-Подільська міська виборча комісія визначити легітимність (зборів) конференції місцевої організації партії? Якщо так, то в якій організаційній формі? Як діяти Кам’янець-Подільській міській виборчій комісії у разі, якщо повідомлення на предмет проведення зборів було подано за однією адресою, а членів міської виборчої комісії повідомили про зміну місця проведення зборів у телефонному режимі за 20 хвилин до зборів?

Ніякого роз’яснення ЦВК давати не поспішає.

Адвокат міського голови В’ячеслав Заречнюк від імені Анатолія Нестерука подає позовну заяву про порушення конституційних прав до Хмельницького окружного адміністративного суду. «Оскільки позивач не виконав умови реєстрації кандидатів на посаду міського голови визначені Законом, то підстави для його реєстрації кандидатом на посаду міського голови відсутні. …суд постановив: в задоволені позову Нестерука Анатолія Макаровича до Кам’янець-Подільської міської виборчої комісії про визнання бездіяльності неправомірною та забов’язання вчинення дії відмовити», - таким було рішення суду, засідання якого відбулося 7 жовтня.







Зарегистрироваться